Wednesday, September 18, 2013

Homemade Pumpkin Puree

Raspberry Bloom: Homemade Pumpkin Puree

Today I'd like to share the recipe for what I think is autumn's key ingredient, Pumpkin puree. Ever since I ate my first pumpkin pie this flavor became my absolute favorite for the season, and now I love to make lots of pumpkin pie flavored desserts and lattes. I first knew about this flavor 2 years ago, a few months after I discovered my love for cooking, I  started to see so many pumpkin pie flavored recipes that look so good, that I just really started craving the whole thing, but in Mexico isn't very popular, actually very little people have tasted, I tried to find canned pumpkin as I saw on the recipes, but unfortunately I couldn't find any in my local stores. Obviously, this wasn't going to stop me from getting my pumpkin puree to make all the yummy recipes I wanted to try, so, I decide to make mine from scratch, I've tried different ways to make it, but this recipe is by far my favorite, is very easy, full of flavor and no sugar added, the puree is so good that I could literally take a spoon and eat it all at once. Besides, you can freeze it and it will keep its flavor and texture, on this way you can have pumpkin puree for the whole season. I hope you like it, and I'll be  posting some recipes to use our puree. Please, if you try it, don't forget to let me know what you think??

Hoy quiero compartir una receta que considero básica para la temporada de otoño ya que es la base para varias recetas y bebidas deliciosas. Yo me enteré de la existencia de este rico sabor a "pumpkin pie"(pure de calabaza y especias) hace como 2 años, un poco después de que mi amor por la cocina surgió, encontraba varias recetas con puré de calabaza que se me antojaba hacer, pero aquí en México no es muy popular que digamos y jamás encontré puré enlatado en ninguna de las tiendas de por aquí. Obviamente esto no me iba a detener, así que decidí hacerlo desde cero, he intentado hacerlo de varias formas, pero sin duda esta es la receta que más me gusta, es muy sencilla, no necesita azúcar y se concentra perfecto el sabor a calabaza, incluso podría comer el puré a cucharadas(así de bueno queda). Además, el hecho de que se pueda congelar y que conserve su sabor y textura es increíble porque así tienes provisiones para todo el otoño. Espero que les guste y ya vendrán varias recetas para usar este rico puré. Si lo hacen, les agradecería mucho que me dijeran que les parecio??


Raspberry Bloom: Homemade Pumpkin Puree

Raspberry Bloom: Homemade Pumpkin Puree

Raspberry Bloom: Homemade Pumpkin Puree



Homemade Pumpkin Puree 
Adapted from Unsophisticook

Ingredients:

3 pie pumpkins (my pumpkins weighed about 3 pounds each)
1-11/2 cup water

Instructions: 

1. Wash and thoroughly dry your pumpkins.

2. Slice in half and scoop out the stringy flesh and seeds.

3. Trim the stems off and lay cut side down on a baking sheet. Pour one cup or more of water around the pumpkins and bake at 350 F degrees for approximately one hour, or until the flesh is soft and can be scooped out easily. Let them cool until room temperature.

4. Scoop out pumpkin pulp and place in a large bowl to puree with an immersion blender, blend until reach desired consistency. You could also transfer it in batched to a food processor or blender to puree. I used a blender,  it took me like an hour to puree all my pumpkin flesh, I had to work in small batches and add a bit of water to help the process, it was like 1 1/2 cups of baked pumpkin with 1/4 cup water. Despite the time, the end result was totally worth it.

-My pumpkins yield about 10 cups of pumpkin puree. I froze it in freezer ziploc bags, in batches of 2 cups each.

The puree should keep for up to a year in the freezer, or a week in the fridge.

Notes:
If the pumpkin puree is too thin, you can strain off some of the water by lining a sieve with cheesecloth and transferring the puree to it for about 20 minutes.

Homemade Pumpkin Puree 
(Adapted from Unsophisticook)

Ingredientes
3 pie pumpkins (mis calabazas pesaban alrededor de 1.5 kg cada una)
1-11/2 taza de agua

Instrucciones
1. Lava y seca bien las calabazas.

2. Rebana por la mitad, saca la pulpa fibrosa y las semillas.

3. Recorta los tallos y coloca las mitades hacia abajo sobre una bandeja para hornear. Vierte una taza o más de agua alrededor de las calabazas y hornea a 180 °C durante aproximadamente una hora, o hasta que la carne esté suave y se pueda raspar con facilidad. Deja enfriar hasta temperatura ambiente.

4. Raspa la pulpa de las calabazas y coloca en un tazón grande para hacer puré con una batidora de inmersión, bate hasta que quede una consistencia uniforme. También puedes usar un procesador de alimentos o licuadora. Yo utilicé la licuadora, me tomó como una hora para hacer puré toda mi pulpa de calabaza, tenía que tomar porcines pequeñas y añadir un poco de agua para ayudar a que se licuara, era como 1 1/2 taza de pulpa de calabaza con 1/4 de taza de agua. A pesar de que me tomó algún tiempo, el resultado final vale mucho la pena.

-Obtuve cerca de 10 tazas de puré de mis 3 calabacitas. Y lo congele en bolsas ziploc para congelador, en porciones de 2 tazas por bolsa.

El puré dura hasta un año en el congelador, o una semana en el refrigerador.

Nota:
Si el puré queda muy líquido puede colar un gasa sobre una coladera y transferir el puré a ella durante unos 20 minutos, para drenar un poco de líquido.

Let the pumpkin season begin!


Love, 
Di

No comments:

Post a Comment

Thanks for stopping by!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...